Osnovni koncept je da visina polica zapravo odgovara potrebama korisnika, srazmerno, shodno tome, i njegovim fizičkim karakteristikama. Kuhinja stoga mora biti „skrojena“ tako da garantuje pravilno držanje, shvatano kao:
- izbegavajte savijanje leđa;
- izbegavajte da stojite ravno na vrhovima da biste proverili pripreme;
- zauzmite ravan i udoban položaj
ODNOS LJUDSKE VISINE I KUHINJSKE RADNE PLOČE
Generalno, uzimajući u obzir prosečnu visinu osobe (između 160 cm i 174 cm), vrh radne ploče bi idealno trebao biti udaljen oko 91 cm od zemlje, dodajući visinu sanduka, nosača i radne ploče. U stvarnosti mogu postojati i drugi faktori koji bi nas „primorali“ da odaberemo različite mere, uključujući, na primer, upravljanje visinom jednog ili više prozora. U osnovi, međutim, visina korisnika uvek će odrediti pravu „meru“ vrha radne ploče
Šematski, možemo reći da:
- osoba visoka između 150 i 160 cm (ispod prosečne visine) moraće da radi na kuhinjskoj radnoj ploči maksimalne visine od 86 cm;
- ako se visina povećava i prelazi 174 cm, vrh radne ploče mora biti visok najmanje 93 cm;
- za viši rast (preko 180 cm) biće potrebno tražiti visoko specifična rešenja prilagođena potrebama.