Šta uraditi pre nego li postavite pločice

Pitanje na koje danas želim da odgovorim je glavni problem koji vidim na gradilištima

Tema je veoma važna, pokušaću da je pojednostavim što je više moguće kako bi bila manje tehnička i omogućila vam da razumete sve čak i ako niste u trgovini i ako tek treba da radite vaše kupatilo.

Koji je rizik ako brzo lepite pločice?
Rizik je najgore što možete da zamislite: mnoge pločice koje prebrzo postavite pokvariće se i nastaviće da se lome čak i ako ih zamenite. Jedino rešenje - ako se nađete kod ovog problema - je ukloniti ceo pod, obnoviti ili obnoviti košuljicu i nastaviti sa novim polaganjem, uz ovaj put tačno vreme

Ovaj problem je uzrokovan mogućnošću da se košuljica pomera i stvara pukotine tokom čekanja o kojem govorim („očvršćavanje“). Ako u ovoj fazi nema pločica iznad košuljice, nema problema, normalno je da se košuljica pomeri pri sušenju, čak možete i ispraviti neravnine date u fazi projektovanja pre polaganja. Problem postoji ako je instalater već zalepio pločice iznad košuljice: u ovom slučaju svaki pokret rizikuje pucanje svih pločica na zamišljenoj liniji koja prelazi ugao ili celu sobu, kupatilo (u skladu sa ovom linijom, dole, košuljica će sigurno biti puknuta). Rizikujete ne samo u prvih nekoliko nedelja, već i tokom celog veka upotrebe košuljice: može se dogoditi i da ćete zbog greške koju napravite danas čekajući manje nego što biste trebali videti pukotine za 10 ili 15 godina.

Krenimo od početka: šta je košuljica

Košuljica je horizontalni konstruktivni element koji je napravljen da ima oslonac za polaganje poda i preraspodeljuje opterećenja na donji sloj. Podloga se može napraviti od različitih materijala i na različite načine: ako će vaš pod imati podno grejanje, preskočite sledeća dva paragrafa i idite direktno na odlomak koji govori o vašem slučaju. Ako, pak, imate normalne radijatore, nemojte ništa preskočiti, naprotiv, pažljivo pročitajte sledeće redove.
Košuljica sa peskom i cementom: koliko treba čekati pre nego što stavite keramiku?
Gotovo sigurno ono što ćete raditi kod kuće biće košuljica sa peskom i cementom: to znači da će instalater morati da pomeša ova dva materijala kako bi stvorio sloj košuljice. To je održivo i jeftinije rešenje od svih ostalih koje možete uzeti u obzir. Potrebna je samo briga: sačekajte nekoliko nedelja nakon instalacije. Ipak, verujte mi, malo je onih koji nažalost poštuju ovaj oprez.

Neki monteri garantuju svojim kupcima da nakon postavljanja košuljice, čekanje od 20 dana, mogu početi sa polaganjem. Drugi kažu da je dovoljno 15 dana. Pogodi šta'? Sve ove informacije su potpuno pogrešne. Postoji jednostavno pravilo - da profesionalci treba malo napamet da znaju kako su se pesme učile u detinjstvu.
Košuljica napravljen peskom i cementom mora se sušiti 7 do 10 dana za svaki centimetar debljine. Uzimajući u obzir da je minimalna debljina košuljice pet centimetara, to znači da se između izrade košuljice i početka postavljanja čeka najmanje 35 dana. Ako je košuljica koju pravite debela umesto pet centimetara, moraćete da sačekate 49 dana - skoro dva meseca, tačno. Ne radi se o izboru da li ste spremni da sačekate ili ne, ovo je pravilo koje treba slediti. Stvari se pogoršavaju ako posao obavljate u neoptimalnim uslovima okoline (na primer: da li je hladno?), U ovom slučaju je bolje pristupiti desetodnevnom čekanju svakog centimetra debljine: ako imate košuljicu od pet centimetara, morate čekati 50 dana , ako imate košuljicu od 7 cm, morate sačekati 70 dana.
Pomislite da beton po definiciji sazreva 28 dana: to znači da nijednom profesionalcu ne bi trebalo da padne na pamet da leplja pločice na podlogu na bazi betona sa manje od 28 dana života.
Srećom, međutim, postoji rešenje i za one koji jedva čekaju da postave pločice i da radove privedu kraju! 

Proizvod firme Mapei TOP CEM koji stavljate umesto cementa za kosuljicu brze ce delovati na sušenje košuljice
Podloga ojačana vlaknima: rešenje za one koji ne žele da čekaju polaganje pločica
Rešenje za brže postavljanje pločica postoji, ali ima veće troškove. Zove se ojačana vlaknima košuljica: to su vreće prethodno pomešane košuljice koje sadrže vlakna koja značajno ograničavaju moguće pukotine. Rezultat je da pločice možete postavljati i nakon 24 sata, u zavisnosti od proizvoda koji ste odabrali. U ovom slučaju ne postoji opšte pravilo koje vam kaže nakon koliko možete da obložite pločice: svaki proizvođač sastavlja tehnički list sa podacima o svojim proizvodima, u koji crno-belo upisuje koliko treba čekati da može lepiti kamenu posudu. Proizvođač A će vam omogućiti da sačekate 48 sati, proizvođač B samo 24 sata itd. Ako vaš instalater preferira vrstu podloge ojačane vlaknima, možete potražiti veb lokaciju proizvođača: najverovatnije ćete pronaći tehničke detalje koje tražite.
Košuljica za podno grejanje  šta uraditi?
Čak i u ovom slučaju nažalost, nema pravila. Morate se osloniti na tehnički list, a takođe u ovom slučaju možete zatražiti od instalatera marku i proizvod koji želi da koristi kao košuljicu da vam pročita tačno vreme koje treba da poštujete.

Budite upućeni u radove koji vam majstori instalateri rade u vašem domu da kasnije ne bi imali bespotrebnih problema

 

 

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.