Boje za zidove

GLAVNE BOJE
Hajde da zajedno analiziramo boje glavnih zidova.

Siva : veoma popularna poslednjih godina jer se često povezuje sa modernim nameštajem. Daje okruženju određeni stil i eleganciju. Upotreba ove boje, međutim, nije laka!
Bela : smatra se neutralnom bojom par ekcellence, daje prostor i osvetljenost okruženju.
Žuta : široko se koristi u dnevnim sobama, kuhinjama i studijima jer je veoma svetle boje, koja stimuliše koncentraciju i socijalizaciju.
Crvena : koju treba izbegavati u spavaćim sobama, jer je veoma živa boja koja prenosi snagu i energiju. Pogodno za tranzitne prostore, kao što su hodnik ili atrijum.
Plava : boja koja smiruje i opušta. Često se koristi u spavaćim sobama i kupatilima.
Ružičasta : boja koja se često koristi u spavaćim sobama jer prenosi toplu i slatku atmosferu. Ponekad se koristi u dnevnim sobama u vintage stilu.

 

PAŽNjA NA SVETLOST
Često se dešava da izaberete boje za zidove i otkrijete ih drugačije nakon nanošenja na površinu. Ovaj nedostatak reakcije bi svakako mogao zavisiti od  prikazivanja same boje  , ali delimično od takozvane  metamerije  ili nijanse koju boja poprima  u odnosu na svetlost.. Svaki pigment je, u stvari, šaren u odnosu na izvor svetlosti kome je izložen, zbog čega je uvek bolje izabrati boju s obzirom na kontekst i uslove u kojima će se nanositi, uzimajući u obzir izloženost, otvori okruženja, paleta u ruci. Neki tonovi su osetljiviji na ovu pojavu, posebno nijanse koje teže svetlosti i na sivoj skali.                                                                                                                    

Okruženje na  severu , koje nije jako izloženo suncu, prima prilično ograničenu količinu svetlosti, sa plavim odlivom, što znači da će ove nijanse biti intenzivnije, ali tonovi skloni antracit sivoj rizikuju i da malo isključe mnogo okolinu . Zato je bolje davati prednost svetlim i toplim nijansama koje povećavaju najmanju količinu svetlosti.

 

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.