Pod bez fuga može da se uradi

Za kućni pod ste izabrali efekat drveta: niko nikada ne bi shvatio da je to pločica, da nije bilo tog prokletog spoja koji vam se jednostavno ne sviđa. Svi smo se pitali, pre ili kasnije: da li mogu postaviti pločice jednu pored druge, a da ne napravim fuge?

ČEMU SLUŽE FUGE

Spojevi između jedne pločice i druge koriste se kako bi se pod minimalno kretao, ukoliko se košuljica na koju su zalepljene pomera. Pokušavam da se vratim korak unazad kako bih bolje objasnio ovu rečenicu: pločice se obično lepe za cementnu košuljicu. Ova košuljica, naročito u prvim mesecima, doći će do pomeranja. Da bi se što više ograničili ova pomeranja, košuljice se često izrađuju ili sa metalnom mrežicom iznutra, ili od specijalnih materijala („prethodno mešani estrihi“) koji sadrže vlakna koja teže da ograniče ova kretanja. Čak i sezonski estrihi (koji se rade već mesecima ili godinama) mogu da se pokrenu pre ili kasnije, zato ne potcenjujte problem.

RIZIK KOJI POSTOJI SA PLOČICAMA BEZ FUGA

Možda ste primetili, možda na nekim starim podovima, pukotinu koja prolazi od jedne do druge strane sobe: pukotina je vrlo tanka, gotovo liči na dlaku.To znači da ili dilatacioni pod nisu pravilno pripremljeni ili su fuge premale.

PLOČICA BEZ FUGE

Kao što ste shvatili, spoj je neophodan element za vaš pod. U stvarnosti to zahteva bilo koji pod, ali mora biti širi što su podovi tvrđi. Budući da je porculanska keramika vrlo tvrda ... primran sam da vam kažem da to nisam ja, već UNI 11493 standard koji precizira da je za ispravljene pločice potreban spoj od najmanje 2 mm, dok za nerektifikovane pločice treba minimalni spoj od 3 mm . U spoljnim okruženjima, međutim, ne sme da bude ispod 2 mm.

 

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.