Sigurnost u kupatilu za starije i nemoćne osobe

Prolazak vremena je neumoljiv za sve. Vrlo često se može dogoditi da starija osoba želi da zadrži svoju nezavisnost i možda ne shvati ili ne prihvati neka iznenadna fizička ograničenja. I, pre svega, odbijte pomoć osobe koje želi da joj pomogne, ali ne zna kako to da učini.

Stoga se stvara stanje ćorsokaka koje često izaziva opasne posledice: starija osoba koja odluči da sve uradi sama, može biti povređena, što rezultira hospitalizacijama i periodima rehabilitacije. Šta onda raditi?

Preporučljivo je delovati preventivno, „obezbeđujući“ područja kuće koja se smatraju najopasnijim, poput kupatila.

1. Sklonite sve što može da padne

Izgledaće lepo i ukrasno, ali prostiirke su među glavnim uzrocima klizanja u kupatilu. Sve potencijalne opasnosti od klizanja moraju se ukloniti sa poda kupatila. Pod mora biti slobodan i suv, bez ikakvih mogućih prepreka.

2. Opremite sanitarnu opremu ručkama za potporu i zaštitu

Pored toalet šolje postavite držače za hvatanje da bi se nemoćna osoba oslonila ili podignite wc nekoliko centimetara. Samim tim zglobovima će biti prijatno a i vama koji pomažete nemoćnoj osobi mnogo lakse da je podignete. Postoji na tržištu da se nadje i kada sa vratima koja takodje može da pomogne i ako mi ipak savetujemo u tom slucaju tus kadu.

Dugo stajanje pod tušem može biti posebno zamorno, kao i uzrokovati probleme sa ravnotežom i stabilnošću. Rizik od klizanja takođe se eksponencijalno povećava, posebno kada noge više nisu stabilne i sigurne kao ranije.
Zbog toga je poželjno koristiti sedišta za tuširanje koja garantuju veću udobnost.

3 Izaberite odgovarajuću slavinu

Da li ste ikada pomislili da i slavina mora biti odgovarajuća za starije osobe. U još nekim kupatilima može da se nađu dvoručne slavine topla i hladna voda. Samim tim može biti veoma bolno vašim zglobovima. Izaberite jednoručnu bateriju

4 Pazite koje vam je boje kupatilo. 

Ako dotična osoba pati od Alzheimerove bolesti, zbog sigurnosti u kući mora se uzeti u obzir progresivno smanjenje vida.
U slučaju kupatila stvarate hromatski kontrast između predmeta na zidovima i podovima, neku vrstu „odvajanja“; ovo će izbeći probleme uzrokovane percepcijom dubine.

 

 

 

 

 

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.