Slivnici na podu kupatila

Sistemi za odvod vode

Najčešće su sistemi za odvod vode u kupatilima ili slivnički sistemi projektovani tako da se slivnici koji odvode vodu od kupatilskih elemenata – kade, lavaboa i podnog odvoda – smatraju sekundarnim odvodima i cevima se priključuju na primarni kolektor to jest odvod koji prihvata otpadnu vodu iz sva tri elementa. Cevi od svakog elementa pa do primarnog kolektora vode čine sistem cevi za odvod vode ispod poda kupatila. Prilikom projektovanja i dizajna odvodnih odnosno slivničkih sistema treba u prvom redu imati u vidu to da se danas na tržištu mogu naći dva tipa odvoda. Prvi tip je tradicionalni tip kod kojeg se voda sliva u jednu tačku na podu dok je drugi tip nešto novijeg datuma – linearni tip odvoda kod kojeg se voda odliva preko linearnog kolektora postavljenog najčešće uz zid mada ovo nije pravilo.

Tradicionalan odvod

Kod tradicionalnog odvoda pod neće biti ravan već će biti neophodno da se podna površina u pojedinim slučajevima „lomi“ na više površinma u odnosu na to gde se nalazi podni slivnički otvor. Takođe, kod tradicionalnih podnih odvoda za slivnik najčešće je neophodno da u kupatilu postoji prag. Ovo može u bitnoj meri uticati na dizajn slivničkog sistema ali i na vizuelni efekat koji on ostavlja.

Ovi efekti mogu potpuno neopaženo proći kod „običnih“ korisnika prostora dok će kod drugih predstavljati značajnu prepreku i problem koji će im otežavati kretanje, u prvom redu ljudima u invalidskim kolicima ali i u slučaju da želimo da u kupatilo postavimo komodu ili pomoćni element koji će se koristiti prilikom kupanja ili tuširanja. Sistemi ovakvih odvoda su često jeftiniji od linearnih sistema ali s druge strane prilikom ugradnje ovakvih slivničkih sistema sloj poda pomoću kojeg će se postići određeni nagib može da bude skuplji nego kod linearnih podova. Takođe, postavljanje keramičkih pločica kod podova sa tradicionalnim sistemom odvoda može biti skuplje zbog postojanja nagiba i u pojedinim slučajevima potrebe za dijagonalnim postavljanjem pločica. Upravo ovo, u pogledu cene, ova dva elementa čini skoro ravnopravnim.

Linearni sistem

Kada se govori o linearnim sistemima oni predstavljaju novinu na našem tržištu dok u svetu polako postaju trend, pre svega zbog svoje estetske privlačnosti i minimalističkog izgleda. Jedna od prednosti linearnih odvoda je da se mogu postaviti u bilo kom delu kupatila i posebno su zgodni za postavljanje u kupatilima sa tušem gde se mogu smestiti u bilo kom delu odeljka za tuš ili tuš kabinu. Početni troškovi ovakvih sistema su veći nego kod tradicionalnih odvoda ali su zato često troškovi izravnjavanja poda i postavljanja sloja za nagib jeftiniji. Postavljanje pločica kod ovakvih odvoda takođe može biti jednostavnije, lakše i – jeftinije. Ipak, iako je cena ugradnje tradicionalnih i modernih linearnih odvoda skoro ista mora se naglasiti da su linearni odvodi za nijansu skuplji, pogotovo ukoliko se donese odluka o ugradnji dizajnerskog odvoda.

 

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.